Nog een week of 3 en dan hebben de eerste basisscholen alweer zomervakantie.
De middelbare scholen hebben net de examens afgerond en hebben misschien al zelfs al eerder vakantie.
Waar gaat de reis naartoe dit jaar? Heb je er al zin in?

Sommige mensen leven echt toe naar de vakantie. Die hebben dat ook echt nodig om weer even bij te tanken. Pas geleden vertelde een klant dat zijn relatie helemaal niet lekker loopt, maar dat ze wel heel goed vakantie kunnen vieren samen. Hij kijkt uit naar weer een gezellige en ontspannen tijd met zijn vrouw en kinderen. Helaas horen wij ook maar al te vaak dat de vakantie niet zo lekker verloopt. De stress en spanningen beginnen al voordat de vakantie überhaupt begonnen is.

  • Waar gaan we naartoe
  • Wat is het budget
  • Gaan de kinderen wel of niet mee
  • En zodra de vakantie nadert: welke spullen gaan er mee?

Eerlijk waar: ik spreek stellen die ruzie hebben over de hoeveelheid kleding die meegaat op vakantie.


Uiteraard zit hier meer achter en bouwt de spanning zich in de loop van de weken op, maar het is toch tekenend voor de relatie als zoiets gebeurt. En de voorpret is op zo’n moment ver te zoeken.

Daarom 3 tips om wél gezellig en ontspannen op vakantie te gaan:

1) bespreek zaken met elkaar voor op een rustig moment.

Ga niet gehaast tussen twee vergaderingen door een vakantie plannen. Of als de kinderen niet willen slapen. Dan is je aandacht daar nodig. Het is dan even niet anders, maar dan moet de vakantieplanning even wachten. Pas als alles rustig is en je echte even de tijd hebt, dan kun je gaan zitten en zaken met elkaar bespreken. Dan wordt het ook echt leuk.

2) probeer op één lijn samen te starten.

Vaak gaat het in de voorbereidingen naar de vakantie toe al mis. Er zijn irritaties & ergernissen en die komen heel vaak voort uit onduidelijkheid. Verdeel duidelijk de taken, spreek dingen goed door en kom allebei je afspraken na. Je draagt samen de verantwoordelijkheid voor een goede voorbereiding. En zoals het gezegde luidt: een goed begin is het halve werk.

3) blijf communiceren in plaats van allerlei dingen van elkaar verwachten.

Er kan ineens iets tussenkomen, je kunt ineens een geniaal idee krijgen of er gaat ergens iets mis. Niets is zo menselijk. Probeer met elkaar te blijven communiceren. Zodra je dingen van elkaar gaan verwachten en invullen terwijl ze niet uitgesproken worden dan is de valkuil heel groot dat er verkeerd ingevuld wordt voor elkaar.
Vooral vrouwen willen heel graag dat hun man ze aanvoelt, maar dat gebeurt lang niet altijd. Er ontstaan dan verwachtingen of een bepaalde vorm van hoop die niet uitkomt. Je raakt dan onnodig teleurgesteld in elkaar. Door te blijven communiceren (op een rustig moment) blijft de situatie duidelijk voor beiden en kun je samen weer zorgen dat je op één lijn komt.

Heel veel succes en veel plezier met alle voorbereidingen. Dan ga je met nog meer ontspanning op vakantie en daar profiteert iedereen binnen het gezin (en op de camping :-)) van.