Download GRATIS mijn mini e-book Je ontvangt dan ook direct mijn ezine met extra tips

Hoe jouw ouders jou nog steeds in de tang hebben (en wat je er tegen kan doen)

09-01-2013 - Camiel van Hoegee

Niet iedereen vertelt gelijk wat er vroeger allemaal speelt en gespeeld heeft bij hem of haar. Waarschijnlijk jij ook niet. Gelukkig ook maar, want anders zouden de gesprekken op verjaardagen er niet gezelliger op worden. En toch is het soms ook goed om over dingen uit het verleden na te denken en er even bij stil te staan.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan je eigen opvoeding of verleden:

  • misschien al generaties in de familie zit of wat door een gefrustreerde of overspannen vader of moeder erin is geslagen (soms letterlijk);
  • negatieve denkpatronen die bijvoorbeeld ontstaan zijn door pesters en dus buiten jouw schuld om is ontstaan, maar waar je nog steeds boos om bent (en verdrietig);
  • altijd in de clinch liggen op je werk met je leidinggevende omdat je niet goed tegen machtsverhoudingen en autoritaire types kunt.

Zonder dat je er misschien elk moment van de dag mee te maken hebt, kunnen gebeurtenissen uit het verleden nog steeds veel invloed hebben op het hier en nu.

Zelf ben ik opgevoed met de houding “als je iets wilt, moet je er voor gaan: doorpakken!”
Hierdoor heb ik geleerd om hard te werken en daar ben ik blij mee. Maar aan de andere kant was er soms niet altijd evenveel ruimte voor emoties en wat zaken met mij deden. Gelukkig heb ik dat in andere relaties (vrienden, partner(s), topsport) geleerd en kan ik dit nu zelf doorgeven aan mijn dochter.

Wat je niet zelf geleerd hebt, kun je ook moeilijk doorgeven

En wat je wel geleerd hebt, geef je gemakkelijk door. Ook zaken die je misschien helemaal niet door wilt geven. Zoals wanneer je niet kind niet luistert, dat het dan een uitbrander krijgt of je partner een duw.
Wie deden dat nog meer? Misschien aangeleerd? Denk daar maar eens over na.

Het zit er bijna als automatisme ingebakken van vroeger uit en is een impulsreactie in het nu

En dat terwijl je dit helemaal niet wilt! Maar hoe stop je dit? Zeker in het moment zelf: je hebt al een brul gegeven (of iets gedaan) voordat je het weet. En dan zit je met de gebakken peren en schaam je je.

Kortom: een erfenis uit het verleden, waar je nog steeds de wrange vruchten van plukt.

Maar gelukkig is er een mogelijkheid om hier toch verandering in te brengen. Hier houdt het op. Bij jou. Jij kan dit stoppen!


Camiel van Hoegee zegt: 23 February 2016 Hallo Marian, Allereerst begint het met bewustwording en de wens om het anders te gaan doen dan je gewend bent. Als je echt wilt veranderen, dan kan dat. Maar veranderen is niet altijd eenvoudig. Ieder vogeltje zingt zoals het (soms grof) gebekt is, het hoe is dan ook lang niet altijd een eenduidig antwoord. Misschien helpt het je om je te realiseren dat je je vader niet bent: je hebt dingen van hem geleerd die je nu afkeurt en waar je als kind niet over nadacht. Je nam het in je onschuld gewoon aan dat het klopte wat hij je leerde (of niet wist hoe je met het gedrag van je vader om moest gaan). Met dat mechanisme zit je nu. Met een oplossingenarsenaal waar je niet goed mee uit de voeten kunt. Dit is vaak puzzelwerk en ook het leren oplossen van de situatie op een andere manier dan je gewend bent. Dit kan veel verwarring geven.
marian zegt: 21 February 2016 Ik kan soms erg lelijk of kort door de bocht reageren. Mijn vader had dezelfde eigenschap en ik vond dat vreselijk. Hij maakte daarmee mijn moeder kapot en nu merk ik dat ik hetzelfde gedrag vertoon.
marian zegt: 21 February 2016 Ik kan soms erg kwetsend of kort door de bocht reageren tegen anderen als ik het ergens niet mee eens ben. Mijn dochter wees me erop dat mijn vader dit vroeger hetzelfde deed, waar ik meestal overstuur van raakte. Ik heb een broer die hetzelfde probleem heeft. Aardig tegen vreemden, lelijk tegen eigen mensen. Hoe kan ik deze impulsen beter beheersen?

Jouw reactie op Hoe jouw ouders jou nog steeds in de tang hebben (en wat je er tegen kan doen)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *