Niet iedereen vertelt gelijk wat er vroeger allemaal speelt en gespeeld heeft bij hem of haar. Waarschijnlijk jij ook niet. Gelukkig ook maar, want anders zouden de gesprekken op verjaardagen er niet gezelliger op worden. En toch is het soms ook goed om over dingen uit het verleden na te denken en er even bij stil te staan.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan je eigen opvoeding of verleden:

  • misschien al generaties in de familie zit of wat door een gefrustreerde of overspannen vader of moeder erin is geslagen (soms letterlijk);
  • negatieve denkpatronen die bijvoorbeeld ontstaan zijn door pesters en dus buiten jouw schuld om is ontstaan, maar waar je nog steeds boos om bent (en verdrietig);
  • altijd in de clinch liggen op je werk met je leidinggevende omdat je niet goed tegen machtsverhoudingen en autoritaire types kunt.

Zonder dat je er misschien elk moment van de dag mee te maken hebt, kunnen gebeurtenissen uit het verleden nog steeds veel invloed hebben op het hier en nu.

Zelf ben ik opgevoed met de houding “als je iets wilt, moet je er voor gaan: doorpakken!”

Hierdoor heb ik geleerd om hard te werken en daar ben ik blij mee. Maar aan de andere kant was er soms niet altijd evenveel ruimte voor emoties en wat zaken met mij deden. Gelukkig heb ik dat in andere relaties (vrienden, partner(s), topsport) geleerd en kan ik dit nu zelf doorgeven aan mijn dochter.

Wat je niet zelf geleerd hebt, kun je ook moeilijk doorgeven

En wat je wel geleerd hebt, geef je gemakkelijk door. Ook zaken die je misschien helemaal niet door wilt geven. Zoals wanneer je niet kind niet luistert, dat het dan een uitbrander krijgt of je partner een duw.
Wie deden dat nog meer? Misschien aangeleerd? Denk daar maar eens over na.

Het zit er bijna als automatisme ingebakken van vroeger uit en is een impulsreactie in het nu

En dat terwijl je dit helemaal niet wilt! Maar hoe stop je dit? Zeker in het moment zelf: je hebt al een brul gegeven (of iets gedaan) voordat je het weet. En dan zit je met de gebakken peren en schaam je je.

Kortom: een erfenis uit het verleden, waar je nog steeds de wrange vruchten van plukt.

Maar gelukkig is er een mogelijkheid om hier toch verandering in te brengen. Hier houdt het op. Bij jou. Jij kan dit stoppen!