Download GRATIS mijn mini e-book Je ontvangt dan ook direct mijn ezine met extra tips

Is jouw lontje te kort of juist te lang?

10-12-2014 - Camiel van Hoegee

Woedebeheersing_ruzie_angermanagement_zelfbeheersing_driftkikker_Camiel van Hoegee_Heleen Elfrink_2Eén van onze deelnemers uit ons groepsprogramma vertelde ons dat zijn lontje niet te kort is, maar juist te lang. Wat bedoelt hij daar precies mee?

Hij vertelde dat zijn lontje brandt… en brandt… en brandt… en brandt… en dan ineens is het boem!
Eigenlijk is hij dan al ver over zijn eigen grens gegaan of is er door iemand anders over zijn grenzen gegaan en dan barst ineens de bom. Hij kan lange tijd incasseren en nog meer incasseren totdat de maat vol is.

Herken jij dat?

Dat je eigenlijk teveel over je heen laat komen of te lang de situatie laat duren en dat er dan ineens iets in je knapt? Dan komt vaak ineens de hele lading als een stortvloed eruit en is er geen houden meer aan. Dan verlies je de controle en zeg je dingen waar je later spijt van hebt.

Dit kan gebeuren door iemand die maar blijft zuigen en zuigen. Een klant, collega, schoonmoeder, buurvrouw, etc. Ze zuigen letterlijk al je energie en goede humeur weg. Soms doen ze dat onbewust en soms weten ze precies welke snaar ze bij jou moeten raken.

Het enige wat op dat moment helpt is: grenzen stellen

Die persoon begrenzen en alles wat diegene doet niet te dichtbij laten komen. Voorkomen dat jij je persoonlijk aangevallen of afgewezen voelt of dat je als een marionet je best gaat doen voor die ander. Dan heeft die ander namelijk de controle over de situatie in plaats van jij. Door een grens te stellen sta jij aan het roer en bepaal jij wat er wel en niet gebeurt.

Om een grens goed te kunnen stellen, heb je een aantal zaken nodig:

  1. ​Weten waar je grens ligt
  2. Voelen waar je grens ligt
  3. De grens duidelijk kunnen stellen voor jezelf en richting de ander
  4. Toestemming aan jezelf geven dat je een grens mag stellen, moet stellen zelfs
  5. Effectief boos worden om die grens goed te kunnen stellen

Het is dus heel belangrijk om zicht te krijgen op de processen bij de ander en de consequenties ervan bij jezelf. Het is gemakkelijker om eerst bij jezelf te beginnen, te voelen waar je grens ligt en te zorgen dat de ander daar niet overheen gaat en daarna te kijken welk mechanisme er precies speelt. Dan kun je daar naar gaan handelen.
Maar zorg eerst goed voor jezelf en voorkom dat de bom barst.


Jouw reactie op Is jouw lontje te kort of juist te lang?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *