Training Driftkikker: Anger management training en coaching in zelfbeheersing en woedebeheersing (tel. 035-6288819, Hilversum)

7 tips hoe je beter om kunt gaan met jouw perfectionisme (tips anger management)

7 tips hoe je beter om kunt gaan met jouw perfectionisme

Dennis is 36 jaar en heeft last van zijn korte lontje. Gedurende het groepsprogramma kwam hij er al snel achter dat er een duidelijke relatie is tussen zijn korte lontje en perfectionisme.

Waar heeft Dennis precies last van? Je zou toch denken dat door perfectionisme alles juist perfect verloopt. Wie wil dat nou niet?

Dennis wil dit zeer zeker én hij heeft er last van

Hij wordt ontzettend moe van zichzelf en is heel snel geïrriteerd, omdat hij pas kan stoppen als alles perfect is. Dat kost hem heel veel tijd en energie. Dennis is namelijk niet snel tevreden en het is in zijn ogen dan ook niet snel goed genoeg. Daarnaast verwacht hij van anderen hetzelfde. Hij legt de lat niet alleen hoog voor zichzelf, maar ook voor zijn partner, kinderen en collega’s.

Tijdens zijn werk geeft hij zich 200% voor zijn klanten

Het geeft hem op dat moment een boost en nadien is hij uitgeput. Hij maakt lange dagen, is ’s avonds en in het weekend thuis aan het werk en hij ligt vaak ’s nachts nog aan allerlei dingen te denken, waardoor zijn nachtrust wordt beperkt of verstoord. Dit alles komt zijn humeur en zijn korte lontje niet ten goede. Hij reageert nog sneller en feller door te weinig slaap of als anderen hem in zijn proces verstoren.

Dennis doet mee aan het groepsprogramma vanwege zijn korte lontje en ziet nu in dat hij ook iets met zijn perfectionisme moet. Hij lijdt er lichamelijk en geestelijk onder en zijn gezin, vrienden, sport en andere hobby’s krijgen te weinig aandacht of hij reageert kortaf, fel en geïrriteerd. Hier baalt hij enorm van, maar hij kan op de één of andere manier niet anders.
Eigenlijk zou hij gewoon de 36 uur waar hij voor betaald krijgt willen en moeten kunnen werken. Vaak zit hij nog ’s avonds thuis, in eigen tijd, te werken aan opdrachten en mailtjes. Dit levert hem heel veel op: tevreden klanten en collega’s (die hem prijzen om zijn werklust) en bij zichzelf enigszins de geruststelling dat hij zich maximaal inzet. Maar het kost hem ook heel erg veel.

Dennis merkt dat de weegschaal de verkeerde kant op helt
De baten wegen niet meer op tegen de kosten. Hij vindt zijn werk leuk, wil dit ook nog heel lang blijven doen en is ontzettend blij met zijn succes. Én hij ziet in dat hij moet veranderen om het vol en leuk te houden, om meer rust in zichzelf te bereiken en de positieve uitwerkingen daarvan voor zichzelf en zijn omgeving. Dit is waar hij nu graag aan wil werken en daarom doet hij mee aan het groepsprogramma.

Er wordt met Dennis gekeken waar zijn perfectionisme vandaan komt. De appel valt vaak niet ver van de boom. Een goed voorbeeld doet volgen en een slecht voorbeeld ook, zullen we maar zeggen.

Daar gaan we samen mee aan de slag: een patroon doorbreken dat misschien al generaties lang in de familie zit en wat nu zijn tol gaat eisen als we niet oppassen.

Gelukkig trekt Dennis op tijd aan de bel en kunnen grotere problemen zoals een burn-out, relatieproblemen, lichamelijke klachten, etc. worden voorkomen.

Hoe werkt perfectionisme?

Bij perfectionisme ligt de zogenaamde ‘locus of control’ buiten jezelf. Het kan altijd beter, meer, mooier, etc. De ander bepaalt vaak (bewust of onbewust) of het goed genoeg is wat je doet. Jij bepaalt dat niet zelf of kunt daar geen redelijke maat in houden. Je bent bijvoorbeeld 5 keer langer met een klus bezig dan je collega’s. Structureel.

Belangrijk is om te leren weer zelf de controle te krijgen. Dat jij zelf bepaalt, inschat, beslist en daar een goed gevoel bij hebt. Dat geeft zelfvertrouwen en de mogelijkheid om zaken te gaan veranderen voor jezelf.

Hoe je dat doet? Hier 7 tips over je perfectionisme te lijf gaan

  1. Door te kijken waar je allemaal zelf controle over kan krijgen
  2. Wat beslis jij zelf en waarin laat je je misschien toch leiden door een stemmetje van vroeger in je hoofd (‘weet je het wel zeker?, zou je niet toch nog eerst iets extra’s doen?’, etc.)
  3. Vanuit die controle concrete beslissingen nemen
  4. Begin met kleine stapjes, niet gelijk grootste veranderen, want dat is vaak eng
  5. Kijk waar je allemaal soepeler mee om kunt gaan. Bijvoorbeeld een iets minder opgeruimd huis na een lange en vermoeiende dag, je partner een keertje het eten laten regelen (of nog leuker: de kids), de kinderen een keertje zonder uitgebreide bad- of douchebeurt naar bed, etc.
  6. Kijk naar je eigen gedrag: waarom doe je wat je doet? Dat is niet per definitie verkeerd, tenzij je iets doet omdat het zo hoort en je dat klakkeloos overgenomen hebt én het je heel veel energie kost of stress, strijd, of een kort lontje oplevert
  7. Kijk wat je allemaal kunt delegeren: schoonmaak werkzaamheden, opdrachten op je werk, etc.
    Kortom: neem jezelf onder de loep (voor zover je blinde vlek dat toelaat, maar daar een andere keer meer over).

Als je vragen hebt, laat het mij dan s.v.p. weten.

Ik wens je veel succes!

Doe nu je aanvraag voor je gratis Doorbraaksessie

Online trainingen
Van heet naar koel Online
Van heet naar koel Online (Premium)

Trainingen in Hilversum
Van heet naar koel in 1 dag
Driftkikker 3-daagse
VIP voor Driftkikkers met publieke functie

Doorbraaksessie aanvragen
Een Doorbraaksessie voor mijzelf
Help! Een Driftkikker in ons bedrijf!

Connectie maken
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Twitter

Toegang voor leden
Overzicht
Aankondigingen

Gratis
Gratis E-book: 7 Praktische tips
Artikelen over zelfbeheersing

Training Driftkikker
Contactgegevens
Routebeschrijving en adres
Over Camiel
Referenties
Pers