Download GRATIS mijn mini e-book Je ontvangt dan ook direct mijn ezine met extra tips

Waarom je jouw eigen handleiding beter moet leren kennen (tips woedebeheersing)

21-09-2015 - Camiel van Hoegee

Handleiding-zelfbeheersing-angermanagement-tips-woedebeheersingHoudt jouw omgeving ook zo’n rekening met jou?

Ik sprak een cliënt die vertelde dat hij het zo fijn vindt dat zijn omgeving hem zo goed kent. Ze weten thuis en ook op het werk hoe hij soms kan reageren als hij boos of bot wordt en ze weten ook dat hij het helemaal niet zo slecht bedoelt. Gelukkig is hij ook niet 24/7 zo opgefokt.

Natuurlijk is dat heel erg fijn. De mensen uit jouw omgeving houden rekening met jou. Ze kennen zowel je zonnige als je schaduwkanten. Je hebt ook credits opgebouwd in de loop der tijd. Ze kennen jouw gebruikershandleiding, waarin staat hoe ze met jou moeten omgaan.

Bijvoorbeeld: bij oververhitting niet aanraken

(kan ernstige schade veroorzaken).

Maar toch is het gek, want zo draaien we de boel om en houden we het in stand. Voor je het weet verwachten we ook van de omgeving dat ze ons snappen en dan neem je het de ander misschien zelfs kwalijk als je onbegrip krijgt.

In feite heb je de ander dus nodig om jou op je gemak te stellen

Dan loopt de omgeving op eieren of moeten zij zich aan jou aanpassen. Maar vroeg of laat zal je partner, collega of wie dan ook het beu worden zich maar steeds aan jou te moeten aanpassen. Het kost namelijk een hoop energie en aandacht van die ander. Want dat is namelijk wat je doet en misschien ook wel verwacht: energie en begrip vragen om met jouw boosheid om te gaan.

Zolang iedereen daar happy mee is dan is er natuurlijk niet zo veel aan de hand. Maar het is op een gegevent klaar met geven. Ik spreek vaak klanten die te horen krijgen op het werk of thuis: “Ik ben er nu echt klaar mee, je gaat nu echt veranderen of…”, nou ja, vul de stippellijn zelf maar in. Dan zou het zo maar kunnen dat je te laat bent en moet je alle zeilen bij gaan zetten om de boel nog te redden. Dat is pech, relatie weg :-(. Dat was toch niet helemaal de bedoeling.

Zelf jouw gebruikershandleiding leren kennen

Maar zou het niet fijner zijn als jij zelf jouw gebruikershandleiding beter leert kennen? Zodat jij rekening leert houden met jouw eigen gedrag en behoeften? En dat je weet hoe jij in lastige situaties kunt reageren hoe je dat anders kunt gaan aanpakken? Dat zou pas echte winst zijn!

Vaak weet je eigenlijk niet waarom je zo boos reageert

Ja, ergens op de oppervlakte wel, de aanleiding met andere woorden. Die kun je je immers herinneren en dat zorgde er voor dat je je heel boos maakte. Als jouw vrouw of je man je bijvoorbeeld achter de broek aan zit en je keer op keer verbetert tot je er helemaal gek van wordt.

Vaak denk je dan dat die aanleiding ook de oorzaak is en dat je beter moet leren omgaan met dergelijke vervelende situaties (je vrouw moet immers ook ophouden met immers zo te zeuren en ik moet leren niet zo boos te worden als ze zeurt) of dat je je zelfbeheersing moet vergroten door beter tot 10 te tellen. Dan ga je dus sturen op de situaties en zo proberen je problemen op te lossen. Dat is wel natuurlijk wel goed. Maar punt blijft dat iemand anders zich over hetzelfde mogelijk helemaal niet zo uit zijn dak gaat. Bij jou wordt er specifiek iets geraakt en dáár reageer je op. Zolang jij hier geen antwoord op hebt , zal het energie blijven vreten en zul je je blijven ergeren. Ook zal die aanleiding elke keer op een andere manier terug komen. Misschien niet op deze werkplek of in deze relatie, maar dan wel weer ergens anders of bij iemand anders. Het probleem blijft toegedekt en verschuift zich. Dit kan je jaren volhouden.

Leren kennen wat je raakt: welkom bij je blinde vlek

De suggestie is het handiger is om eigenlijk misschien even niet te reageren en er even over na te denken wat je nou eigenlijk echt raakt . Dán pas is het mogelijk ook echt iets te gaan doen of te reageren. Dan kan je het ook een beetje beter scheiden. Je moet dus leren herkennen wat je raakt. Dit is nog wel eens een puzzel. Er ontbreken vaak ook puzzelstukjes. Die puzzelstukjes zitten in je blinde vlek. Die zie jij niet en kan je eigenlijk dus ook niet door hebben. Daar heb je altijd iemand anders voor nodig om je daarbij te helpen. Iemand moet dan jou helpen uitleggen hoe jouw gebruikshandleiding in elkaar zit.

Maar misschien heb je wel alle stukjes bij elkaar.

Ook al weet je het allemaal wel, dan nog kan steeds best lastig zijn!

Want boos worden… het gaat zo vreselijk snel

Je hebt al gereageerd met die horkenopmerking voordat je het door hebt. Soms heb je het wel onmiddellijk door maar dan heb je het al gezegd. Continu alert zijn en blijven en je vaardigheden en zelfbeheersing verder ontwikkelen kan je helpen. Of daarin een verdiepingsslag maken. Je moet ook weten hoe dat moet en waar je op moet letten. Ik denk dat het heel belangrijk voor je is om hier bewust van te zijn en er aandacht aan te geven.

Als je dat doet en je gaat veranderen, dan gaat het je veel opleveren

Wedden dat je dat terug zult gaan horen? Dat je het nu anders doet en dat ze waarderen? Wat zou jou dat voor gevoel geven? Ik denk een triomf.

Succes!

PS Heb je vragen over jezelf of loop jij of iemand anders in je omgeving ergens tegenaan? Boek dan een vrijblijvende belafspraak bij Heleen of bij mij in, dan kijken we hoe we je kunnen helpen (035-6288819) of stuur een mailtje: info@training-driftkikker.nl.


Camiel van Hoegee zegt: 01 December 2017 Hallo Angelique, Dank je voor je berichtje. Zullen even privécontact opnemen, dan kunnen we het er even over hebben. Als je wilt kun je je telefoonnummer mailen of even bellen tbv een belasfpraak. Graag tot horens, Camiel van Hoegee
Angelique klrin-bastiaan zegt: 29 November 2017 Hhet gaat om.onze zoon van 20 die iedere dag gamed en ontzettend driftig kan worden en die is dan niet voor rede vatbaar.en je hoort hhem.zoo vloeken en tieren.het is een prima en llieve zoon maar met gamen verandert hij.uiteindelijk trekt het wel weer bij maar wij vinden dat bij maar eens moet willen om geholpen teworden.hij zit er wel mee dst weten wij.het brengt een hoop spanning in huis
Camiel van Hoegee zegt: 23 September 2015 Nou word ik toch wel een beetje nieuwsgierig ;-)
Merel Obermeijer zegt: 22 September 2015 Mooi geschreven! Mijn horkenopmerkingen opmerkingen zijn fenomenaal, al zeg ik het zelf.

Jouw reactie op Waarom je jouw eigen handleiding beter moet leren kennen (tips woedebeheersing)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *