Training Driftkikker: Anger management training en coaching in zelfbeheersing en woedebeheersing (tel. 035-6288819, Hilversum)

Wat jij kunt leren van het verhaal van Patrick en zijn twee dochters

Patrick is een man van 41 jaar. Hij is getrouwd en heeft twee dochters. Hij heeft een goede baan als leidinggevende van een groot bedrijf en is hier erg blij mee. Het loopt allemaal goed in het bedrijf en ze zijn erg tevreden over hem. Check.

Thuis is Patrick minder tevreden
Hij is niet blij met de manier waarop hij als vader functioneert richting zijn twee dochters. Zijn dochters zijn ook niet altijd blij met de reactie van hun vader en dat zeggen ze ook tegen hem.

Patrick heeft een dochter van 4 en een dochter van 6 jaar oud. Hij is echt heel erg dol op zijn twee meiden, maar ze kunnen ook echt het bloed onder zijn nagels vandaan halen. Ze vallen elkaar soms aan, dat is niet normaal. Ze maken elkaar echt het leven zuur.

Moedeloos en gefrustreerd staat Patrick dan op een afstandje te kijken en voor hij het weet ontploft hij letterlijk. Dan is de maat vol en dan is het over en uit. Dan banjert hij schreeuwend en zwaaiend met zijn handen door de kamer
dat het nu eens klaar moet zijn.

Waarom kunnen jullie ook nooit eens normaal spelen en moeten jullie altijd zo vervelend doen?

De twee meiden schrikken daar vaak van en dan is het voor dat moment even klaar. De oudste zegt tegenwoordig dat ze papa niet lief vindt als hij zo boos doet. Dat doet Patrick zeer in zijn hart als hij dat hoort. Hij probeert het later dan nog goed te maken of uit te leggen, maar de schade is al geleden. En dat wil hij niet meer.

Patrick is een deelnemer van één van de groepsprogramma’s. Hij heeft op een goed moment de telefoon gepakt en tegen ons gezegd:

"Dit wil ik niet meer. Mijn dochters worden bang van mij of verdrietig, en ik ook. Daarnaast trekt mijn partner het op dat soort momenten erg slecht en ik wil echt voorkomen dat de zaken uit de hand gaan lopen en ik blijvende schade aanricht."

Echt ontzettend knap van Patrick om dit van zichzelf toe te geven en de stap ook echt te zetten om ermee aan de gang te gaan. De taboe te doorbreken en ervoor te gaan!

Inmiddels heeft Patrick het programma met een tevreden en blij gevoel afgerond en is hij druk bezig om de geleerde handvatten toe te passen in de praktijk.

Één van de kernvragen waar Patrick mee zat was: “Hoe ga ik om met die strijd van mijn twee dochters? Ik raak er elke keer weer door gefrustreerd.”

Naast dat Patrick zelf hard gewerkt heeft aan de invloed van zijn gedrag op zijn dochters, zijn we hier ook wat uitgebreider op in gegaan tijdens één van de trainingsdagen. We hebben met Patrick naar een aantal zaken gekeken waar jij, als jij je herkent in het verhaal van Patrick, ook wat aan kunt hebben.
We zijn gaan inzoomen op de ruzies van die meiden:

 • Waar maken ze ruzie over?
  “Over van alles en nog wat, voornamelijk kleine dingen. Het gaat echt nergens over.”
 • Welke terugkerende zaken zie je gebeuren?
  “Dat de één de ander commandeert. De oudste wil bepalen wat de jongste wel of niet mag.”
 • Inzoomen op je eigen gedrag: Herken jij hier iets in van jezelf, van je vrouw, van je (schoon)ouders?
  “Mijn broer kon vroeger ook zo zijn, nu je het zo zegt. Wij hadden ook altijd strijd.”
 • Hoe gingen je ouders daar vroeger mee om? Van hen heb je op dat moment geleerd hoe je met conflicten omgaat? “Zij vonden dat we onze mond moesten houden anders kregen we straf. En dat deden we ook maar gelijk, want straf betekende slaag of ontzegging van leuke dingen voor langere tijd.”
 • Hoe doen jullie het nu? Wat is jullie plan? Wat vind je nu van jullie aanpak richting de meiden? Zijn jullie consequent en rechtvaardig?
  “Ik merk dat we niet altijd op één lijn liggen en dat we ook niet altijd even consequent zijn. De ene keer kan ik ook meer hebben dan de andere keer. Mijn partner ziet nog wel eens wat dingen door de vingers en daar stoor ik me dan weer aan. Terwijl zij zich ergert aan mijn manier van te heftig reageren.”
 • En dat snappen je dochters niet. Zij willen duidelijkheid, rechtvaardigheid en consequentheid. Dat geeft veiligheid en dat geeft rust. Met rechtvaardigheid bedoelen we dat ieders belangen eenzelfde gewicht hebben. Dat niet het belang van de één volledig ondergeschikt gemaakt wordt aan de ander.
  Het is belangrijk dat jij en je vrouw samen één en hetzelfde plan hanteren richting jullie dochters en dat jullie dat consequent uitvoeren. En dat plan moet heel simpel zijn, zodat de meiden het snappen en jullie, in een verhitte staat van zijn, ook. Duidelijke regels, duidelijke consequenties en niet allemaal bonus waarschuwingen. Je wilt de “etter-energie” weg hebben en ze leren hoe ze op een goede manier met elkaar kunnen omgaan. Ze hoeven geen beste vriendinnen te worden, maar wel op een fatsoenlijke manier met elkaar leren omgaan. En dan zal je zien dat het ook veel leuker voor hen wordt, en voor jullie ook.

P.S. Inmiddels weten we van Patrick dat het thuis een heel stuk beter gaat, en dat geeft een heel blij en gelukkig gevoel!

Goed gedaan en gefeliciteerd Patrick!

Doe nu je aanvraag voor je gratis Doorbraaksessie

Online trainingen
Van heet naar koel Online
Van heet naar koel Online (Premium)

Trainingen in Hilversum
Van heet naar koel in 1 dag
Driftkikker 3-daagse
VIP voor Driftkikkers met publieke functie

Doorbraaksessie aanvragen
Een Doorbraaksessie voor mijzelf
Help! Een Driftkikker in ons bedrijf!

Connectie maken
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Twitter

Toegang voor leden
Overzicht
Aankondigingen

Gratis
Gratis E-book: 7 Praktische tips
Artikelen over zelfbeheersing

Training Driftkikker
Contactgegevens
Routebeschrijving en adres
Over Camiel
Referenties
Pers