Training Driftkikker: Anger management training en coaching in zelfbeheersing en woedebeheersing (tel. 035-6288819, Hilversum)

Waar je tennisser John McEnroe vooral van kent (incl. filmpje!)

Ik was vandaag even aan het surfen op Youtube en vond daar een heel arsenaal aan opnames over de tennisser John McEnroe uit de jaren 80, begin jaren 90. Weet jij nog waar je die van kent? Van al die prachtige titels die hij heeft behaald en grote overwinningen in zijn sport? Dat zou kunnen maar ik denk eerlijk gezegd dat je je hem vooral herinnert door… juist: zijn woede-uitbarstingen.

Ik heb even een filmpje opgezocht om je geheugen op te frissen.

Zijn scheldkanonnades waren en zijn nog steeds beroemd en vooral berucht. Helaas, als je zoveel talent had en prachtig tennis kon spelen (dat vergeten we wel eens), dan is het toch zonde dat zo iemand vooral herinnerd blijft door zijn temperament dat hij niet kon beheersen.

Het opmerkelijke is dat hij – zo heeft men onderzocht schijnbaar – veel vaker wél gelijk had!

Door zijn boze gedrag reed hij zichzelf dus in de wielen. Hij oogstte immers weinig sympathie bij collega-tennissers, scheidsrechters en publiek… en dat terwijl hij blijkbaar op inhoud wel vaker dan gedacht gelijk had. Jammer dat mentale coaching in die tijd nog niet zo bekend was in de topsport. Dat had McEnroe vermoedelijk veel meer winstpartijen kunnen opleveren en een betere relatie met zijn fans en collega’s.

Wat had hij allemaal kunnen doen in de categorie ‘goedbedoelde-adviezen’ (of het werkt is maar de vraag):

  • Tot 10 tellen – maar ja, dan is de match alweer begonnen. Misschien niet de beste optie (wordt dat ook wel eens tegen jou gezegd?)
  • Even weggaan en tot rust komen – alleen handig als hij het gevoel zou hebben gehad dat hij de scheidsrechter echt aan zou vallen. Niet het beste advies dus (misschien hoor je dat ook wel eens zeggen, dat je de situatie uit moet)
  • Zijn agressie op een boksbal eruit slaan – dit hoor ik veel deelnemers zeggen (“Camiel, is het misschien handig om een boksbal te kopen en dan mijn boosheid af te reageren op dat ding?”). McEnroe had geen boksbal maar gebruikte zijn tennisracket en sloeg die overal tegen aan. Helpt dit? Vraag het McEnroe zou ik zeggen.

Misschien herken je dit wel van jezelf???

Wat werkt wel?

Ik zal alvast een tipje van de sluier oplichten. Het is van het grootste belang dat je je denkcapaciteit op orde houdt. Als je geen toegang meer hebt tot je heldere denkvermogen, wordt het bijzonder lastig om dit tijdens discussie of ruzie op orde te krijgen. Dit lijkt een open deur, maar het punt is dat je dit moet kunnen op het moment dat het ertoe doet en niet achteraf. Haal rustig adem en kijk of je er dan nog zo over denkt.

Het is tevens van belang je focus te houden en dat je jezelf afvraagt: wat wil ik in deze situatie bereiken? Meestal is dat geen kapot racket, maar juist de match winnen. Geen scheldpartijen, maar je punt maken. Daarbij moet je met een soort onderkoeldheid of een bepaalde koelbloedigheid kunnen handelen en denken, vrij van emoties.

Doe nu je aanvraag voor je gratis Doorbraaksessie

Online trainingen
Van heet naar koel Online
Van heet naar koel Online (Premium)

Trainingen in Hilversum
Van heet naar koel in 1 dag
Driftkikker 3-daagse
VIP voor Driftkikkers met publieke functie

Doorbraaksessie aanvragen
Een Doorbraaksessie voor mijzelf
Help! Een Driftkikker in ons bedrijf!

Connectie maken
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Twitter

Toegang voor leden
Overzicht
Aankondigingen

Gratis
Gratis E-book: 7 Praktische tips
Artikelen over zelfbeheersing

Training Driftkikker
Contactgegevens
Routebeschrijving en adres
Over Camiel
Referenties
Pers